Behandelingen

Wij maken gebruik van technieken als EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing),
IE (Imaginaire Exposure), Exposure in vivo, ImRs (Imaginaire Rescripting) en CGT (Cognitieve Gedragstherapie).

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR is een wetenschappelijke bewezen zeer effectieve manier om trauma of andere zeer ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden te verwerken. De problemen die gepaard gaan met het trauma (herbelevingen, nachtmerries, flashbacks) nemen hierdoor af.

IMRS

Imaginaire Rescripting

Imaginaire Rescripting (ImRs) is een behandeltechniek die zich richt op het verbeelden en veranderen (rescripten) van beladen (herinnerings)beelden. Door het verminderen van de impact van stoornis gerelateerde herinneringen of gevreesde gebeurtenissen kunnen psychische klachten verminderen.

Exposure

(in vivo)

Exposure in vivo is de systematische blootstelling aan situaties waarin rampzalige gebeurtenissen worden gevreesd, met de bedoeling dat ervaren wordt dat het gevreesde uitblijft.

IE

Imaginaire exposure

Imaginaire exposure of ‘blootstelling’ betekent dat de therapeut je stimuleert om nare herinneringen aan de schokkende gebeurtenis(sen) herhaaldelijk en langdurig te herbeleven. Door telkens weer je traumatische gebeurtenis te beschrijven, ga je de herinnering minder vermijden. Zo is er ruimte voor de verwerking. Door het herhaaldelijk vertellen, wen je aan de angst en neemt deze hierdoor geleidelijk je af.

CGT

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie werkt via het principe dat het denken invloed heeft op het gevoel en het gedrag. Negatieve gedachten kunnen een negatieve uitwerking hebben op het gevoel of gedrag, wat kan resulteren in bijvoorbeeld angsten, dwanghandelingen, somberheidsklachten of boosheid. Door middel van CGT worden er alternatieve en meer helpende denkpatronen aangeleerd, welke een positieve uitwerking zullen hebben op het gevoelsleven en het gedrag.